top of page
_edited.jpg

אהלן, טוב שבאתם. אני יפית. תזונאית, מאמנת כושר, מתכונאית. מפתחת גישת התזונה NutraCoach

אוכל, מזון והשפעותיו על תפקוד האדם מרתקים אותי מאז שאני זוכרת את עצמי. אני עוזרת ללקוחותיי לדייק את ההקשבה לגוף ומלמדת תודעת שפע של אכילה. בזמן הפנאי שלי, אני יוצרת מתכונים בריאים וטעימים.

הצטרפו לקהילה

 NutraCoach אל תפספסו! הצטרפו לקהילת

ותהיו ראשונים לקבל מתכונים טעימים ומידע תזונתי מרתק ישירות למייל שלכם 

כיף שהצטרפת! דברים טובים יגיעו בקרוב

עקבו אחריי
  • Nutracoach's youtube button
  • Nutracoach's Instagram button
  • Nutracoach's facebook button
תכנים שהועלו לאחרונה 
IMG_20200525_200926_edited.jpg
book2.png
  • תמונת הסופר/תיפית בן מרדכי

קציצות כרישה (פראסה)

קציצות כרישה (פראסה) חלומיות. טעימות בטירוף, בריאות וחשוב מאוד, לא מלכלכות את המטבח (אפויות בתנור). הלביבות הבריאות שלכם בחנוכה וקציצות טעימות שמשתלבות נהדר כחלק מארוחת ערב בריאה ודיאטטית כשחושקים במאכל חם ומנחם בחורף. מתכון צמחוני, לצד גרסה טבעונית וגרסה ללא גלוטן.

בשבוע האחרון, קבלתי מכם בקשות למתכוני לביבות שפויות קלורית וגם גיוון חם לארוחת ערב. המתכון הזה הוא גם לביבות אפויות להדלקת הנרות בחנוכה, גם קציצות טעימות לארוחת ערב קלה ביחד עם סלט נבטוטים, ויוגורט ממצמץ או ציזיקי ואפילו תוספת נהדרת לשולחן החג . בפסח אני מכינה אותן כאוכל צבע, שהלכתית "חוקי" לנשנש בזמן קריאת ההגדה הארוכה, זה עוזר לא להגיע מורעבים לארוחה. מצב זה מאפשר שליטה מבוקרת על הקלוריות שיאכלו בהמשך. לפני שנתחיל בואו נבין עם מי יש לנו עסק ונלמד על הערך התזונתי של הכרישה. למעבר היישר למתכון לחצו כאן.


מה זה בעצם כרישה?

כרישה (הידועה בשם פראסה במדינות הבלקן) היא ירק ממשפחת הבצליים, היא קרובת משפחה של הבצל, השום והבצל הירוק. הכרישה זמינה לאורך השנה, אבל נמצאת בשיאה בתקופת האביב והחורף.

לכרישה (פראסה) שלושה חלקים עיקריים: שורש, חלק הלבן וחלק הירוק. החלק הלבן מורכב מעלים שלא נחשפו לאור השמש, הם עדינים במרקמם ובעלי טעם בצלי מורגש. החלק הירוק מכיל עלים שנחשפו לשמש, ולכן פיתחו את הפיגמנט הירוק כלורופיל. הם עבים, סיביים וגסים יותר מאלו הלבנים.

ביחס ליתר אחיה ממשפחת הבצליים, הכרישה היא האחות הרגישה והעדינה, יש לה את המרקם והטעם העדינים והמתוקים ביותר ביחס לבצל, לשום ולבצל הירוק.

נהוג לבשל ולהכין מתכוני כרישה מהחלק הלבן ( מרקים) ומהחלק הירוק (קציצות, חביתות, ציר ירקות), את השורש ניתן לשתול באדנית ולהשקות ליצירת כרישות חדשות.

כרישה טרייה
כרישה טרייה

כרישה - ערך תזונתי

כרישה מהווה מקור טוב לויטמיני A, C ופולאט. עשירה בתרכובות סולפורניות ובקמפרול - פיטוכימיקל שעשוי להגן מפני מחלות לב וכלי דם ומפני סרטן.


בכוס כרישה (90 גרם) יש 54 קק"ל, 12.6 גרם פחמימות, 1.6 גרם סיבים, 1.34 גרם חלבון, 0.27 גרם שומן, 74 מק"ג של ויטמין A, ויטמין C בכמות של 10 מ"ג, סידן בכמות של 55 מ"ג, פולאט בכמות של 58 מק"ג ו- 2 מ"ג ברזל המהווה 10% מהקצובה היומית המומלצת.


טיפים ברכישה ואחסון של כרישה

  • בחרו כרישה קשה וישרה, עם שורש לבן ועילם ירוקים. עם כמה שפחות אזורים יבשים בקצות העלים. הימנעו מכרישה צהובה.

  • חפשו כרישה שמרגישה כבדה יחסית לגודלה.

  • אחסנו את הכרישה בשקית ניילון מקרר, כשהיא אינה שטופה, יחזיק עד שבועיים.

  • יש לשטוף את הכרישה לפני שימוש.

איך חותכים ומנקים כרישה
איך חותכים ומנקים כרישה

איך מנקים כרישה?

עלי הכרישה צומחים מהשורש כלפי מעלה, ועלולים לאגור בתוכם גרגרי חול קטנים. הדרך הטובה ביותר לנקות את הכרישה היא לחתוך את הכרישה ל-3-4 מקטעים, לחצות אותם לאורך ולהניח בקערה מלאת מים. מנערים ומערבבים מעט את הקערה, כדי שהמים יגיעו לכל העלים והחול ישקע לתחתית. ואז במקום לשפוך את המים מהקערה, בעזרת הידיים, מוציאים את הכרישה מהקערה ומניעים בצד. ממלאים שוב את הקערה במים וחוזרים על הפעולה שלוש פעמים. שימו לב, ברגע ששופכים את המים מהקערה, נשארים עם חלק מהחול על הכרישה, ולכן עדיף לעשות זאת באופן אותו תיארתי לעיל.


מה עושים עם כרישה?

  • פשטידות

  • קציצות ולביבות

  • קצוצים ומוסיפים לחביתה

  • פריטטה מושקעת

  • מוסיפים למרקים

  • מגישים מעל דגים

לפני שאתם מכינים את המתכון, אשתף כי הוא כה טעים, כך שכדאי ואף רצוי להכפיל כמויות.


אתם מוזמנים להצטרף לעמוד שלי בפייסבוק ולעקוב אחריי גם באינסטגרם.

לקבלת עדכונים על המאמרים והמתכונים הבאים שלי - כתבו את המייל שלכם בתיבה שלמטה.

אם אתם מכינים את המתכון, שובו כדי לשתף אותי. כתבו לי איך יצא בתגובות שלמטה. אשמח לשמוע מכם :)

 

קציצות כרישה (פראסה)


צמחוני. פרווה. ידידותי לצמחונים, למדיאטים ולסוכרתיים.

ידידותי לטבעונים ולנמנעים מגלוטן - תחת התאמות.

 

זמן הכנה: 40 דק' דרגת קושי: קל

 

מצרכים: (25 יחידות)

  • ½1 ק"ג כרישה (פראסה) - בערך 6 יחידות כרישה בגודל בינוני

  • 8 כפות גדושות קמח כוסמין/ קמח ללא גלוטן/ קמח מצה

  • 6 שיני שום

  • 2 ביצים אורגניות

  • מלח, פלפל (שחור/ לבן) – לפי הטעם

  • שמן זית - לשימון נייר האפייה

הוראות הכנה: הכנת הכרישה:

  1. ניקוי הכרישה: חותכים את הכרישה לשלושה מקטעים, חוצים אותן לאורך ומניחים בקערה מלאת מים. מנערים מעט כדי שהמים יגיעו לכל העלים והחול ישקע לתחתית, בעזרת הידיים, מוציאים את הכרישה מהקערה ומניחים בצד. ממלאים שוב את הקערה במים וחוזרים על הפעולה שלוש פעמים. משתמשים בחלק הלבן בלבד.

  2. מניחים את גבעולי הכרישה (הלבנים) בסיר עם מים ומרתיחים את הכרישה במשך עשר דקות. מסננים את המים ומצננים. טוחנים את הכרישה קצרות במעבד מזון.

הכנת הקציצות:

  1. מחממים תנור ל 180 מעלות צלזיוס.

  2. פורסים נייר אפיה בתבנית, משמנים את נייר האפייה קלות עם שמן זית.

  3. שוברים את הביצים לקערה וטורפים היטב. כותשים את שיני השום ומוסיפים לקערה ביחד עם הקמח ומערבבים לקבלת בלילה אחידה.

  4. מוסיפים את הכרישה ביחד עם מלח ופלפל לבלילה, לשים היטב את התערובת.

  5. מכינים מהתערובת קציצות ומניחים אותם במרווחים שווים בתבנית האפייה. משמנים קלות את הקציצות בחלקן העליון בעזרת מברשת שטבולה בשמן זית. מכניסים את הקציצות לתנור ואופים במשך 15-20 דקות או עד שמזהיב, הופכים את הקציצות לצד השני לכ 10 דקות נוספות, או עד להזהבה.

  6. מומלץ להגיש ביד ביחד עם יוגורט או טחינה.

לגרסה טבעונית + נטולת גלוטן: מחליפים את הביצים והקמח ב-8 כפות קמח עדשים כתומות. מכינים את הכרישה כפי שמוסבר ואז מערבבים אתה את הקמח. לתערובת זו מוסיפים מים בהדרגה, עד שמתקבלת תערובת אחידה ממנה ניתן ליצור קציצות.


לגרסת פליאו: מחליפים את הקמח בשני תפוחי אדמה בתפוח אדמה, מגוררים וסחוטים היטב


תזונטיפ: הקציצות/ לביבות אפויות המוכנות נשמרות בקירור שלושה ימים, אפשר גם להקפיא.

בתיאבון! פותח והומצא על ידי יפית בן מרדכי.

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page