top of page
_edited.jpg

אהלן, טוב שבאתם. אני יפית. תזונאית, מאמנת כושר, מתכונאית. מפתחת גישת התזונה NutraCoach

אוכל, מזון והשפעותיו על תפקוד האדם מרתקים אותי מאז שאני זוכרת את עצמי. אני עוזרת ללקוחותיי לדייק את ההקשבה לגוף ומלמדת תודעת שפע של אכילה. בזמן הפנאי שלי, אני יוצרת מתכונים בריאים וטעימים.

הצטרפו לקהילה

 NutraCoach אל תפספסו! הצטרפו לקהילת

ותהיו ראשונים לקבל מתכונים טעימים ומידע תזונתי מרתק ישירות למייל שלכם 

כיף שהצטרפת! דברים טובים יגיעו בקרוב

עקבו אחריי
  • Nutracoach's youtube button
  • Nutracoach's Instagram button
  • Nutracoach's facebook button
תכנים שהועלו לאחרונה 
IMG_20200525_200926_edited.jpg
book2.png
  • תמונת הסופר/תיפית בן מרדכי

פלפל צ'ומה

פלפל צ'ומה - מתכון מבית אימא. הממרח החריף שמעניק טעם, תשוקה וחיות לכל כריך באשר הוא. הסחוג של המטבח הטריפוליטאי - קל להכנה ומתאים כתוספת לחריימה, שקשוקה, לסנדוויצ'ים וכשדרוג קולינרי לכל ארוחה יצירתית.

אם הייתי נשאלת מה הן יסודות ילדותי, התשובה תסתכם במשקה סודה ובפלפל צ'ומה. אני חושבת שאהבת תבשילים אדומים ואכילת חריף הם תנאיי השתייכות לעדה הטריפוליטאית, בדמיוני המפותח, איך שתינוק טריפוליטאי נולד הוא מקבל טעימת כפית מפלפל צ'ומה - וככה הוא מוכשר כחלק מהעדה. כילדה, אכלתי דייסת סולת אדומה, פיקנטית. בילדותי ובנעוריי, אחד הכריכים האהובים עלי לבית הספר היה לחמנייה עם פלפל צ'ומה, טונה ופרוסות עגבנייה או מלפפון חמוץ. הצבע האדום, הטעם הפיקנטי והחריף - מושלים ביד רמה במטבח זה. החל מחריימה, רוטבו האדום של הקוסקוס (השונה מהרוטב הצהוב של המרוקאים), פסטה ברוטב אדום פיקנטי ועד לממרחים כמו מרדומה וממרח הפלפל צ'ומה ועוד.

מה זה פלפל צ'ומה?

פלפל צ'ומה זה הסחוג האולטימטיבי של הטריפוליטאים. זוהי מחית פלפלים אדומה חריפה המשמשת כבסיס להכנת רטבים פיקנטיים לשקשוקה או לספגטי, למריחה על קרקר או כממרח בסיס בכריך בשילוב טונה, ביצה או טופו.


המטבח הטריפוליטאי הוא מטבח אדום, כל מנה מתחילה בטיגון של שום והוספת פפריקה מסוגים שונים. ממרח הפלפל צ'ומה מהווה ממרח בסיס שיש בכל בית, כאשר ניתן למרוח מעט ממנו על לחם וניתן אף להשתמש בו כציר תיבול, על ידי פתיחתו בבישול ותוספת של רוטב עגבניות, מים, קרם קוקוס ויד הדמיון הטובה עליכם ולהכין כך מרקים, תבשילי קארי ועוד.


מקור התערובת הוא בטריפולי, בירתה של לוב והשם שניתן לתערובת הוא הלחם בשפה הערבית של המילים פפריקה (פלפל) ושום (צ'ומה). כנצר לעדה, חשוב לי להדגיש כי המילה נהגית בפ' רפויה (בשתי המקומות) ולא ב-פ' דגושה. מתכון זה שלפניכם - נאמן לבית אמי וסבתי מלוב, למעט שמן קנולה בגרסת המקור, ששדרגתי לשמן בעל הרכב בריא יותר.


איך מכינים פלפל צ'ומה?

פלפל צ'ומה מכינים מתערובת של תבליני פפריקה מתוקה וחריפה, שום כתוש, שמן זית, מיץ לימון ומלח. במטבח הטריפוליטאי יש לו הרכבים שונים, יש המכינים אותו עם פלפל שאטה ויש השומרים על יחסים אחרים בין סוגי הפפריקות והשום, יש המוסיפים לו מעט מים, קימל או כרויה קימל טחון). תהליך ההכנה כולל כתישה של התבלינים ביחד עם השום והוספת הנוזלים. למחית זאת טעם חריף והיא משמשת כבסיס למאכלים וכתיבול למנות שונות.


פפריקה ערך תזונתי

פפריקה היא תבלין אדום המופק מטחינה של פלפל צ'ילי לאבקה ומהווה מקור נאה לויטמין A, למינרל האשלגן ולקרוטנואיד זיאקסנטין המקנה לפפריקה את צבעה האדום. פלפלי צ'ילי אדומים עשירים גם בויטמין C אולם הוא נהרס בתהליך העיבוד של הכנת הפפריקה.


פלפל צ'ילי אחד (45 גרם) מכיל 18 קלוריות, 4 גרם פחמימות, 0.7 גרם סיבים, 0.8 גרם חלבון, 0.2 גרם שומן, 145 מ"ג אשלגן ומספק 108% מהקצובה היומית המומלצת של ויטמין C, כ-9% מהקבוצה היומית המומלצת של ויטמין A, ו2.6% מהקצובה היומית המומלצת של ברזל.


ניתן להכין פפריקה בדרגות חריפות שונות, מסוגי פלפלים שונים.


פפריקה חריפה

מכילה את המולקולה קפסיצאין שאחראית על תחושת הצריבה על הלשון, המתורגמת כחריפות הנלווית לאכילת פלפל חריף. היא נחקרת כמולקולה המסייעת בהגברת חילוף החומרים, וכעשויה לסייע בירידה במשקל על ידי הגברת הוצאת האנרגיה לאחר הצריכה. פלפל חריף מספק יתרונות נוגדות דלקת ומקדם זרימת דם תקינה.


מחקרים בעשור האחרון מצאו כי לפלפל החריף יש תרומה ביצירת שובע, תרומה קטנה בהאצת חילוף החומרים, בהגברת שימוש בשומן באנרגיה ואף בשיפור ברמות האינסולין לאחר הארוחה. צריכת פלפל חריף יכולה לסייע לסובלים למיגרנות. בעת מיגרנה, מתכווצים כלי הדם באזור העיניים והמצח בעיקר וגורמים לכאב. ההנחה כי הרחבת כלי הדם בעצב הטריגמינלי בבני אדם מקלה על מיגרנות. במחקר שבוצע במרכז הרפואי באוניברסיטת ארסמוס ההולנדית, נמצא כי לקפסאיצין תרומה גדולה בהנעת דם מוגברת באזור המצח, מחקר זה תמך בממצאים שהוצגו כמה שנים לפני כן, בכנס ה-47 לאלרגיה ואימונולוגיה של החברה המערבית, לפיהם פלפל חריף מקל במהירות וביעילות ספקטרום רחב של כאבי ראש ומיגרנות כתוצאה מתסמונת קדם וסתית, מתח ועוד,


יתרונות תזונתיים, בריאותיים נוספים במתכון:

שמן זית: שומן חד בלתי רוויי המאפיין את התזונה הים תיכונית ועשיר בתרכובות פוליפנוליות ובחומצה אולאית המעלה את רמת הכולסטרול הטוב (HDL) ומפחיתה את רמת הכולסטרול הרע (LDL) בדם, וכן בנוגד החמצון ויטמין E.


מיץ לימון: עשיר בויטמין C העוזר לשמר את הויטמינים הנמצאים בשעועית למשך זמן וכן מסייע בקיצור השפעת.


שום: עשיר באליצין ואלין, תרכובות נוגדות דלקת, בעלות השפעה מגינה מפני סרטן המעי הגס. כשקוצצים או מועכים אותו שני כימיקלים בשום אלינאז ואלין משלבים כוחות ונוצרת תרכובות בשם אליצין אשר לה תכונות נוגדות חמצון, נוגדות דלקת אנטי ויראליות נוגדות קרישה ונוגדות סרטן. מספר מחקרים מציעים קשר בין עליה בצריכת שום והפחתת הסיכון למספר סוגי סרטן כולל סרטן הקיבה והמעי הגס. אולם, תוספי שום לא מספקים את אותם היתרונות כך שמומלץ להימנע מהם ופשוט לבשל עם שום מספר פעמים בשבוע. תמיד חותכים או קוצצים או מועכים את השום סמוך מאוד לאכילתו או בישולו. בפרק הזמן הזה נוצרת הכמות המרבית של האליצין.


המתכון המצולם מחכה לכם בערוץ היוטיוב שלי. הרשמו לערוץ כמנויים ולחצו על כפתור הפעמון, כדי להשאר מעודכנים בכל תוכן חדש שעולה לערוץ.


אחסון: הקפדה על תנאי אחסון נכונים - הכוללים הכנסה של כפית יבשה ונקיה פנימה, שומרת על המחית חודשים במקרר, ללא קלקול.


רגע לפני המתכון הכתוב, אתם מוזמנים להצטרף לעמוד שלי בפייסבוק ולעקוב אחרי גם באינסטגרם.

הכנתם? כתבו לי למטה בתגובות איך יצא לכם.



 

פלפל צ'ומה

טבעוני. ללא גלוטן.

ידידותי לטבעונים, למדיאטים, לנמנעים מגלוטן, לסוכרתיים ולרגישים ללקטוז

 

זמן הכנה: 10 דקות דרגת קושי: קל

 

מצרכים:

  • 5 כפות שמן זית

  • 4-5 כפות שום כתוש

  • 2 כפות מיץ לימון

  • 3 כפות פפריקה חריפה

  • 1 כף פפריקה מתוקה

  • 1/2 כפית כמון

  • 1/2 כפית מלח

  • ניתן להוסיף: 1/2 כפית קימל טחון

הוראות הכנה:

  1. שמים את שיני השום הכתוש, הפפריקה והתבלינים בקערה, מוספים את שמן הזית ובהזלפה איטית את מיץ הלימון תוך בחישה, עד שמתקבלת משחה חלקה למדי.

  2. מאחסנים בקופסא סגורה במקרר.

בתיאבון! מתכון מבית אמא, הוברא על ידי יפית בן מרדכי.

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page