פוסטים אחרונים שהועלו

1/15
  • יפית בן מרדכי

עוגת פירות יבשים


עוגת פירות יבשים משובחת לכבוד ט"ו בשבט. עוגת פירות יבשים זו היא העוגה האהובה עליי בעולם!

זוהי עוגה בחושה, פשוטה וממכרת, שמכינים בקלות ובמהירות (רק עשר דקות הכנה) ובזכות היותה טבעונית היא גם מוכנה מאוד מהר. וט"ו בשבט...ט"ו בשבט זה החג האהוב עליי בשנה. אז אתם מבינים, בימים האחרונים אני מסתובבת וכולי שיר בלב וחגיגה אחת גדולה.

פעמים רבות שואלים אותי איך זה בכלל חג עבורי ולמה הוא החג האהוב עליי בשנה, אז אסביר:

1. ט"ו בשבט זה חג שכל המשפחה שלי מתכנסת אליו ביחד מידי שנה (בלי אחים ואחיינים אהובים שמחוייבים למשפחה בצד השני. כי בואו נודה באמת, רובכם כנראה לא חוגגים סדר ט"ו בשבט). יש אצלנו ממש סדר שלם בו יושבים על יד השולחן ומברכים על פירות האילן והאדמה בהם נתברכה ארץ ישראל.

2. זה הסדר הכי קצר בשנה - בו מגיעים הכי מהר לאוכל (ביחס לראש השנה ופסח) ובו גם במהלך ההקראות מותר לנו לנשנש (אבא שלי קשוח🤭)

3. אצלי בראש, ט"ו בשבט זה סימן שעברנו חצי חורף ואנחנו מתקרבים לקיץ שזאת לגמרי העונה שלי.

4. הכל מאוד ירוק, האילנות פורחים וזו אחת התקופות הכי כיפיות בשנה לצאת לטיולים בחיק הטבע.

כל הסיבות האלו הפכו אותו עם השנים לחג האהוב עליי בשנה. השנה אמנם נהיה במתכונת מצומצמת, הוריי ואני, אבל עדיין יש לי את סיבות 2-4 שמשמחות את נשמתי.


לפני כחמש שנים העלתי מתכון לעוגת פירות יבשים טבעונית וללא גלוטן לערוץ היוטיוב שלי. אבל מאחר ואני לא אדם שמצליח להצמד לחוקים ולמתכונים, אפילו לא למתכונים של עצמי🤷🏻‍♀️. אני כל הזמן יוצרת מחדש. ובעוד ששני המתכונים הם ילדיי, המתכון הזה קל ופשוט יותר להכנה ואפילו יותר אוורירי.

אז החלטתי שאני חייבת לשתף גם אותו איתכם.

יתרונות בריאותיים ותזונתיים:

אגוזים: שייכים למשפחת השומנים הבריאים. מלאים בויטמנים מנרלים חלבון ושומנים בריאים. שימושם באפיה, עוזר להוריד את הערך הגליקמי של העוגות ומסייעת בתחושת שובע ממושכת. מציעים מגוון יתרונות בריאותיים:

אגוזי מלך: תומכים בבריאות הלב. צריכה קבועה יכולה לסייע בהורדת הכולסטרול הרע, בהפחתת הסיכון לקרישי דם ובשיפור בריאות העורקים. תומכים בבריאות העצם, בזכות תכולת המגנזיום שבהם הנחוץ לספיגת סידן. ותומכים בבבריאות העור, בזכות היותם מקור עשיר לויטמין E. כוללים את נוגד הדלקת אומגה 3 ובמינרל האבץ. אגוזי ברזיל: אגוז ברזיל אחד מכיל כ100% מהצריכה היומית המומלצת של סלניום, נוגד חמצון רב עוצמה המסייע לבריאות המח, חילוף החומרים ועשוי לסייע בהגנה מפני סרטן.

אגוזי לוז: עשירים בשומן חד בלתי רווי ובויטמין E - נוגד חמצון המסייע בהגנה על דפנות התאים מפני רדיקלים חופשיים. בנוסף, עשירים בברזל, זרחן ואשלגן. עשירים וביטמינים ומינרלים התומכים בבריאות העור, הלב ובריאות העצם כולל מנגן, מגנזיום, ברזל ונחושת וויטמין E. פיסטוקים: מלאים בנוגדי חמצון התומכים בבריאות הלב ומשקל גוף תקין ומאזנים רמות סוכר. באגוז אחד יש 4 קלוריות מה שהופך אותם להכי פחות דחוסים אנרגטית ביחס ליתר האגוזים.

אגוזי מקדמיה: עשירים, חמאתיים מקור נהדר לחומצות שומן חד בלתי רווי התומכות בבריאות הלב. 28 גרם מספקים 58% מדרישות הגוף למנגן וכן 22% מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין B (תיאמין) המסייע למטבוליזם תקין. אגוזי קשיו: למרות שהם נחשבים כאגוזים, קשיו הוא למעשה זרע. מקור נהדר של אנרגיה התומך בבריאות העור, העצם ובריאות המח. 28 גרם מספקים 10% מדרישות הברזל, 11% מדרישות האבץ, 20% מגנזיום ו23% מנגן החיוני לבריאות העצם.

אגוזי פקאן: עשירים בסיבים תזונתיים ובמינרל האבץ המסייע בחיזוק מערכת החיסון ותומך בבריאות העור. כמו כן, תומכים במערכת העיכול ובבריאות הלב. יכולים לסייע במניעת הצטברות הפלארק על דפנות העורקים. אחד מהאגוזים האוצרים בתוכם הכי הרבה נוגדי חמצון. שקדים: מקור נהדר לויטמין E ולמינרל הסידן. מכילים חומצות שומן חד בלתי רוויות המקושרות עם בריאות הלב והורדת כולסטרול. פירות מיובשים: פירות שיובשו באופן טבעי או באמצעות מיכון. בתהליך הייבוש, הפרי מאבד מים רבים, מצטמק ומאבד את רוב משקלו המקורי. ריכוז הסוכר בפרי היבש גבוה יותר ולכן גם טעמו דומיננטי יותר בהשוואה לפרי טרי, וכן מרבית הוויטמין C שהיה בו הולך לאיבוד. לפירות יבשים תכולת מינרלים גבוהה:הם עתירים בסיבים תזונתיים וצריכתם במקביל לשתיים מים מסייעת בהסדרת תנועתיות מעי, במידה וזו עצלה. תמרים: עשירים בסיבים תזונתיים, ומהווים מקור למינרלים: אשלגן, מגנזיום, ברזל, סידן, אבץ וויטמיני B.

בנוסף, עשירים בנוגדי חמצון פוליפנולים, המסייעים במניעת טרשת עורקים על ידי הפחתת חמצון הכולסטרול הרע (LDL) וסילוק עודפי כולסטרול מדופן העורק. מתיקותם עונה על הצורך באנרגיה זמינה ויכולה לספק תשוקה למתוק ואף להוות תחליף לשימוש בסוכר פשוט.

תאנים: מקור לסיבים תזונתיים, למינרלים: אשלגן, מגנזיום וברזל ולויטמיני B ו-K. בנוסף, מהווים מקור לפוליפנולים אתוציאנינים סגולים. במידה ורוכשים תאנים מיובשות, בחרו תאנים אורגניות על מנת להמנע מסולפיטים, משמר הגורם לתגובה שלילית בחלק מהאנשים.

מתכון מצולם לעוגת ט"ו בשבט בגרסה קצת אחרת מחכה לכם בערוץ היוטיוב שלי. אל תשכחו לסמן בלייק לסרטון 👍- אם אהבתם אותו וכמובן לעקוב אחריי גם ביוטיוב:


כתבו לי למטה בתגובות מה חשבתם על המתכון. אני תמיד שמחה לקרוא אתכם, זה עוזר לי לדעת שאני לא כותבת הכל לעצמי ושיש אנשים אמיתיים מבעד למסך שמכינים את המתכונים שלי 🙂


את התמונות של העוגה, צילם הפעם צלם האוכל שי נייבורג, חבר מקסים שהוא צלם אוכל בחסד. לאתר של שי לחצו כאן.

בתיאבון חברים שלי וחג ט"ו בשבט שמח! יפית

עוגת פירות יבשים


מתכון טבעוני. מתאים לנמנעים מגלוטן - תחת התאמות.

זמן הכנה: 10 דק' זמן אפיה: 25 דק' דרגת קושי: קל

המצרכים:

  • 2 כוסות תערובת פירות יבשים קצוצים (תמרים, תאנים, שזיפים, צימוקים כהים וכיוצ')

  • 2 כוסות תערובת אגוזים קצוצים (שקדים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, פיסטוקים, מקדמיה, פקאנים וכיוצ')

  • 7 כפות קמח תופח

  • 4 כפות פרי הנזיר / סוכר חום

  • 3 כפות שמן

  • 210 גרם רסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר

  • 1/2 כפית סודה לשתיה

  • 1 כפית תמצית וניל

הוראות הכנה:

  1. מחממים תנור על 180 מעלות צלזיוס.

  2. קוצצים את הפירות היבשים לחתיכות קטנות. קוצצים את מיני האגוזים. טיפ ליעילות: אני מעבדת את האגוזים במעבד מזון בפולסים קצרים, בצורה הזאת אני גורמת לחיתוך גס שלהם ושומרת על המרקם ומעבירה אותם לקערה גדולה. את הפירות היבשים את מעבדת במעבד מזון עד לקבלת מרקם של חתיכות קצוצות ושמה אותם בקערה עם האגוזים.

  3. מערבבים בקערה את הפירות היבשים והאגוזים הקצוצים, ביחד עם הסוכר, הקמח והסודה לשתיה.

  4. מוסיפים לקערה את הרטובים: השמן ורסק תפוחי העץ ומערבבים היטב עד לקבלת עיסה אחידה.

  5. מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה, מעבירים לתוכה את עיסת העוגה.

  6. מכניסים לתנור ואופים במשך 25 דקות.

  7. מוציאים מהתנור ומצננים בטמפ' החדר.


תזונטיפ:

  • את העוגה מומלץ להגיש לצד קפה שחור חן ומהביל או אספרסו.


גרסה לנמנעים מגלוטן: במקום קמח תופח, השתמשו בקמח טף בהיר או בקמח תמ"י והוסיפו כפית אבקת אפיה.


בתיאבון!

יפית בן מרדכי